تفکر A3


تفکر 3A

تعریف

یکی از وظائف مهم رهبر در کسب و کار ، مدیریت مشکلاتی است که به مرور پیش میآید

روشها و ابزارهای مختلفی برای تسهیل حل مشکل وجود دارند که باعث پیشرفت مستمر میشوند . این روشها از روشهای پیشرفته و پیچیده تر مانند شش سیگما تا روشهای ساده تر و روانتر مانند روش تفکر A3 متفاوت هستند.

 .

 

3A-2

قدرت روش 3A در رویکرد سیستماتیک و ساختارمند آن به حل مشکل نهفته است. اگرچه این روش به نظر یک فرآیند چند مرحله ایست ، اما 3A   بر پایهٔ فلسفهٔ PDCA بنا شده است. این روش بر اصل اینکه بهتر است به جای تلاش برای یافتن راه حل، به ریشهٔ واقعی مشکل رسیدگی  شود، تکیه میکند.

روش تفکر 3A  یک راه موثر برای جمع آوری بسیاری از ابزارهای حل مشکل در یک جای را فراهم میکند. برای مثال، تکنیکهایی مانند ۵ چرا و تحلیل استخوان ماهی میتوانند در مرحلهٔ «تحلیل» برای کمک به شناسایی ریشه های مشکل استفاده شوند. بعلاوه از ابزارهای بصری و نمودارها در گزارش A3 بهتر است استفاده شود ، چون این ابزار از متن در انتقال ایده ها و ارائهٔ خلاصهٔ وضعیت پروژه موثرتر هستند.

روش تفکر 3A  شامل تمرین تلخیص مشکل، تحلیل، اقدامات مقابله ای و برنامهٔ عمل بر روی یک برگهٔ کاغذ واحد است. این سند کوتاه به عنوان یک خلاصه از پروژهٔ مورد نظر عمل میکند و به عنوان یک ابزار ارزشمند برای روایت داستان در ارتباط پروژه محسوب میشود. استفاده از روش 3A  نیازی به نرم افزار تخصصی یا مهارت های پیشرفتهٔ کامپیوتری ندارد. شما میتوانید از قالبهایی که در دسترس هستند، استفاده کنید.

فرآیند 3A  معمولاً بر اساس مدل PDCA در چند مرحله ساختاریافته است. تمرکز اصلی بر روی توسعه درک از وضعیت فعلی و تعریف نتیجه مطلوب قبل از فکر کردن به راه حل است. در حالی که تعداد دقیق مراحل ممکن است بسته به ترجیح شرکت  شما متفاوت باشد، آنچه واقعاً مهم است، پایبندی به یک رویکرد ساختاریافته به حل مسئله است . مراحل شامل :

  1.  زمینه – مرحله اول شناسایی دلیل کسب و کار برای انتخاب این مشکل یا فرصت است. در این مرحله، شما باید فاصله عملکرد و اندازه مشکل را شناسایی کنید.
  2.  وضعیت فعلی – هدف از این مرحله ثبت وضعیت فعلی مشکل است. شما ممکن است نیاز به ارجاع به نقشه فرآیند داشته باشید تا واقعاً وضعیت فعلی را درک کنید.
  3.  هدف – هدف از این مرحله تعریف وضعیت آینده مطلوب است. منافع مورد انتظار از حل مشکل، حوزه و معیارهای کلیدی که به اندازه گیری موفقیت پروژه کمک می کنند را شناسایی کنید.
  4. تجزیه و تحلیل – هدف از این مرحله انجام تجزیه و تحلیل عمیق مشکل و درک دلیل وقوع آن است. ممکن است شامل ابزارهایی مانند ۵ چرا و تحلیل علت و معلول، همچنین روش های آماری پیشرفته باشد.

۵. اقدامات مقابله ای – اقدامات مقابله ای عبارتند از اقداماتی که باید برای از بین بردن علل ریشه ای یا کاهش اثرات آنها انجام شود.

۶. برنامه اجرایی – برای رسیدن به هدف، یک برنامه عملی برای اجرای اقدامات مقابله ای تهیه کنید. نمودارهای گانت راه های عالی برای مدیریت برنامه های اجرایی به شیوه ساده و آسان هستند. پس از نهایی شدن برنامه عمل، تیم باید شروع به انجام فعالیت های لازم برای اجرای اقدامات مقابله ای کند.

۷. پیگیری – مرحله نهایی شامل ارزیابی اجرای برنامه و نتایج حاصله است.

خلاصه

فکر کردن 3A  یک رویکرد منطقی و ساختاریافته برای حل مسئله و بهبود مستمر را نشان می دهد. این رویکرد می تواند برای اکثر انواع مشکلات و در هر بخشی از کسب و کار استفاده شود. این رویکرد از سیستم تولید تویوتا (TPS) گرفته شده است و توسط بسیاری از کسب و کارهای کوچک  در سراسر جهان پذیرفته شده است.

فکر کردن 3A  نه تنها یک رویکرد سیستماتیک برای حل مسئله فراهم می کند. توسعه یک فرهنگ بهبود مستمر در هسته فکر کردن A3 قرار دارد. این رویکرد تبدیل به یکی از محبوب ترین ابزارهای سازمانهای کوچک امروزه شده است که در آن افراد و تیم ها با هم کار می کنند تا مشکلات را حل کنند، نتایج را به اشتراک بگذارند و از یکدیگر یاد بگیرند

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *