تولید نایلون حباب دار


تولید نایلون حبابدار به دهه 1950 میلادی بر میگردد . این محصول توسط شرکت Simmons در ایالات متحده تولید شد . نایلون حبابدار بعلت ویژگی های مناسب ، جایگزین کاغذ و کتان در صنعت بسته بندی قرار گرفت .

نایلون حبابداربعلت خواص عایق حرارتی و ضربه پذیری در حمل و نقل محصولات آسیب پذیر مانند لوازم خانگی ، لوازم الکترونیکی ، محصولات شیمیایی و همچنین در صنعت کشاورزیو بسیاری از صنایع دیگر مورد استفاده قرار میگیرد

air-bullbe-roll

انواع نایلون حبابدار

 

نایلون حبابدار یک نوع پلاستیک است که به عنوان یک عامل ضربه گیر در بسته بندی محصولات استفاده می شود.  این نوع نایلون را می توان بر اساس تعداد لایه ها، جنس، ابعاد، شکل و رنگ دسته بندی کرد. برخی از انواع رایج نایلون حبابدار عبارتند از:

  •   نایلون حبابدار دو لایه ( پفکی ): این نوع نایلون دارای دو لایه پلاستیکی است که بین آن ها حباب های هوا قرار دارند. این نوع نایلون مناسب برای بسته بندی محصولات شکستنی، الکترونیکی و لوازم یدکی است.
  •   نایلون حبابدار سه لایه: این نوع نایلون دارای سه لایه پلاستیک است که بین آن ها دو لایه حباب هوا وجود دارد. این نوع نایلون مناسب برای بسته بندی محصولات سنگین، بزرگ و مکعبی شکل است
  •   نایلون حبابدار فوم دار: در این نوع نایلون یک لایه فوم در زیر یا روی لایه حباب ها قرار دارد. فوم باعث می شود سطح نرم تر و عایق تر باشد و از تابش نور جلوگیری کند. این نوع نایلون مناسب برای بسته بندی محصولات حساس به دما، رطوبت و آلودگی است
  •   نایلون حبابدار چسب دار: این نوع نایلون دارای چسب در یک سطح آن است و باعث می شود به محصول مورد نظر چسبیده تاجابجا نشود. این نوع نایلون  حبابدارمناسب برای بسته بندی محصولات صاف و صیقلی می باشد
  • نایلون حبابدار آنتی استاتیک: این نوع نایلون دارای خاصیت آنتی استاتیک است که باعث می شود که الکتریسیته ساکن در وسیله ایجاد نشود. این نوع نایلون مناسب برای بسته بندی محصولات الکترونیکی و همچنین پزشکی است.

بازار

بازار هدف نایلون حبابدار

همانطور که گفته شد مصرف این کالا بسیار زیاد و بازار هدف بسیار متنوع و گسترده ای دارد . بازار هدف نایلون حبابدار میتواند به دوبخش اصلی داخلی و صادرات تقسیم گردد .

برخی از بازارهای هدف داخلی عبارتند از:

  1. بسته‌بندی مواد غذایی: از نایلون حبابدار در بسته‌بندی میوه‌ها، سبزیجات، گوشت، ماهی، نان و محصولات غذایی دیگر استفاده می‌شود. این محصولات به صورت بسته های حبابدار برای حفظ تازگی و افزایش عمر مفید مواد غذایی به بازار عرضه می‌شوند.
  2. صنعت خودروسازی: در صنعت خودروسازی، نایلون حبابدار برای بسته‌بندی و حمل قطعات کوچک خودروها و تجهیزات صنعتی مورد استفاده می شود.
  3. صنعت الکترونیکی: در بسته‌بندی محصولات الکترونیکی،از نایلون حبابدار برای حفاظت از محتویات در برابر ضربه، آسیب و گرد و غبار استفاده می‌شود.
  4. صنایع دارویی: در بسته‌بندی محصولات دارویی و بهداشتی نیز ممکن است از نایلون حبابدار استفاده شود. این نوع بسته‌بندی به عنوان یک روش بهداشتی و حفظ کیفیت محصولات دارویی اهمیت دارد.
  5. صنایع کشاورزی: برای بسته‌بندی محصولات کشاورزی مانند گیاهان زراعی و باغی،از نایلون حبابدار استفاده میگردد.
  6. صنایع ساختمانی: در صنعت ساختمان، نایلون حبابدار به عنوان یک عایق حرارتی و رطوبتی بکار گرفته می شود.

مصارف صنعتی دیگر: نایلون حبابدار در صنایع مختلف دیگر نیز استفاده می‌شود، از جمله بسته‌بندی لوازم خانگی، لوازم تزیینی، لوازم بازی، و

صادرات:

    1. کشورهای همسایه: ایران می‌تواند نایلون حبابدار تولیدی  را به کشورهای همسایه مانند عراق، ترکیه، افغانستان و پاکستان صادر نماید.
    2. بازارهای جهانی: صادرات به بازارهای جهانی نیز می‌تواند به عنوان یک فرصت  در این زمینه مطرح شود. بازارهای هدف صادراتی ممکن است با توجه به ویژگی‌های محصول و تقاضای جهانی متغیر باشند.

روش تولید

تولید نایلون حبابدارشامل مراحل زیر میشود

  1. آماده‌سازی مواد اولیه: در این مرحله، مواد اولیه  (پلی‌اتیلن نایلون) و افزودنی‌ها (مانند آنتی اکسیدان‌ها، آنتی فوگنت‌ها، مواد آب افزا، و …) آماده می‌شوند. این مواد جهت  ذوب شدن و ایجاد ماسه پلاستیکی  برای تولید نایلون حبابدار به دستگاه اکستروژن منتقل می‌شوند.
  2. اکستروژن (Extrusion): در این مرحله، مواد اولیه به دستگاه اکستروژن منتقل می‌شوند. اکستروژن فرآیندی است که مواد پلاستیکی با استفاده از گرما و فشار به شکل ماسه پلاستیکی ایجاد می‌شود. در این مرحله، مواد اولیه به صورت یک ماسه گرم و نرم تبدیل می‌شوند.
  3. ایجاد حباب‌ها (Bubble Formation): ماسه پلاستیکی ایجاد شده از اکستروژن به دستگاه ایر رینگ (Air Ring) منتقل می‌شود. در این دستگاه، هوا به ماسه پلاستیکی تزریق می‌شود، و حباب‌های هوا در داخل ماسه پلاستیکی تشکیل می‌شوند. این حباب‌ها باعث ایجاد ساختار حبابدار در نایلون می‌شوند.
  4. تشکیل پک (Bubble Forming): ساختار حبابدار حاصل از مرحله قبلی به دستگاه تشکیل پک حبابدار (Bubble Forming Unit) منتقل می‌شود. در این دستگاه، ساختار حبابدار به شکل نهایی خود تشکیل می‌شود و به طول‌ها یا شکل‌های مختلف برش داده می‌شود.
  5. برش و بسته‌بندی (Cutting and Packaging): نایلون حبابدار تولید شده به طول‌های مختلف برش داده می‌شود و سپس بسته‌بندی می‌شود.

 

مواد اولیه

مواد اولیه و افزودنی‌های مورد استفاده در تولید نایلون حبابدار معمولاً با نام‌های لاتین شناخته می‌شوند. در ادامه، نام‌های لاتین برخی از این مواد آورده شده است:

  1. نایلون (پلی‌اتیلن نایلون): Polyethylene Terephthalate (PET)
  2. آنتی اکسیدان‌ها (Antioxidants):برخی از  معروف‌ترین آنتی اکسیدان‌ها عبارتند از:
    • Butylated hydroxytoluene (BHT)
    • Butylated hydroxyanisole (BHA)
    • Tocopherols
  3. آنتی فوگنت‌ها (Antifogging Agents): ممکن است آنتی فوگنت‌ها به عنوان افزودنی‌های مخصوص  در تولید نایلون حبابدار مورد استفاده قرار گیرند و نام‌های لاتین مختلفی داشته باشند.
  4. مواد پف ساز (Blowing Agents):معمولاً از مواد اولیه Polyolefin Blowing Agents برای تولید حباب‌های هوا در نایلون استفاده می‌شود.
  5. مواد پایدارکننده حرارتی (Heat Stabilizers): ممکن است مواد مختلفی برای افزایش پایداری حرارتی نایلون مورد استفاده قرار گیرند و نام‌های لاتین متنوعی داشته باشند.
  6. رنگ‌دهنده‌ها (Colorants): برای ایجاد رنگ و ظاهر مخصوص محصول نهایی، از رنگ‌دهنده‌های مختلفی استفاده می‌شود. نام‌های لاتین رنگ‌دهنده‌ها معمولاً بر اساس نوع و شکل شیمیایی آنها متغیر است.
  7. مواد پرکننده (Fillers): مواد مختلفی می‌توانند به عنوان مواد پرکننده در نایلون حبابدار استفاده شوند.

بازاریابی

برای فروش بهتر نایلون حبابدار از استراتژی های مختلف بازاریابی میتوان بهره برد . برخی از استراتژی ها شامل موارد زیر میباشد :

  1. تحقیق بازار : برای شروع هربرنامه  بازاریابی می بایست ابتدا با تحقیق و شناخت دقیق بازار، رقبا و نیاز مشتریان آغاز کرد .
  2. انتخاب بازار هدف : با استفاده از اطلاعات مرحله قبل و بررسی توانایی ها و ضعفها ، بازار هدف مناسب را میتوان مشخص نمود.
  3. برند سازی : با ایجاد یک برند قوی میتوان اعتبار سازمان را در بازار تقویت نمود .
  4. تبلیغات و بازاریابی دیجیتال  : با استفاده از رسانه های اجتماعی ، وبسایت و تبلیغات آنلاین محصول را بصورت موثرتر به مشتری معرفی نمایید.
  5. شرکت در نمایشگاهها و رویدادهای صنعتی : از این فرصتها برای معرفی بهتر محصول و برند باید استفاده کرد.

لیست دستگاهها و تجهیزات و تاسیسات ضروری

  • دستگاه اکستروژن (Extruder)
  • دستگاه بادکش (Air Ring)
  • دستگاه پف ساز (Bubble Forming Unit)
  • دستگاه برش (Cutting Machine)
  • دستگاه بسته بندی : Packaging Machine

البته همه دستگاه های فوق بصورتپک کامل  خط تولید توسط فروشنده عرضه میگردد

مراحل اجرایی

  1. اولین قدم برای تصمیم گیری برای اجرای یک فعالیت اقتصادی تهیه طرح توجیهی است ، طرح توجیهی با هدف امکان سنجی از لحاظ توانایی فنی و برآوردهای مالی و اقتصادی انجام میشود .
  2.  برای اجرای طرح برای اینکه بالاترین سود آوری را داشته باشد مدل بیزینس انتخاب می شود. در مدل بیزینس راههای مختلف ارائه خدمت و محصول و کسب درآمد تعیین میگردد .
  3. در انتها قبل از اجرا، بیزینس پلن نوشته میشود . در این مرحله با جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا ، رقابت ، وضعیت محصول در بازار ، مجموعه عوامل موثر بر کسب و کار ، اندازه بازار و ……. فرصتها و تهدیدات بررسی و با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان و اهداف آن مجموعه اقدامات لازم با زمان بندی های مشخص تعیین میگردد . این اقدامات در چارچوب استراتژی های تامین ، تولید/خدمات ، بازاریابی و فروش صورت میگیرد . در این مرحله شاخص های زمانی ، مالی و سایر سنجه ها برای نمایش مقدار پیشرفت تا رسیدن به اهداف، تعریف میگردد .بعلاوه برای هر پیش فرضی مقدار ریسک و جایگزین اقدام لازم نیز پیش بینی میگردد. تدوین بیزینس پلن

مراجع خرید دستگاهها ، ابزارآلات و مواد اولیه این صنعت

فروشنده افزودنی ها
فروشنده خط تولید کامل
فروشنده دستگاه کوچک تولیدی

سایر کسب و کار ها

طرح تولید کرم پوست

کرم پوست کرم پوست محصولی است آرایشی بهداشتی که برای نرم کردن، مرطوب کردن و مراقبت از پوست استفاده می‌شود. این محصول ترکیبی است از

ادامه

تولید پروتئین سویا

پروتئین سویا جزء مشهورترین منابع پروتئینی به حساب می آید . پروتئین سویا پروتئینی گیاه است که به صورت تجاري و به عنوان جایگزین پروتئین

ادامه

خانه هوشمند

در دنیای امروز مسئله هوشمندسازی و اتوماسیون در تمام ابعاد زندگی نقش پر رنگ تری پیدا کرده . ارزش زمان، امنیت ، هزینه های انرژی

ادامه