بلدرچین پرنده ایست از خانواده قرقاول و از دسته ماکیان محسوب می شود. از سال 1910 میلادی بمنظور استفاده از گوشت و تخم آن بطور وسیعی پرورش بلدرچین در زاپن توسعه یافت . این جانور ، پرنده ایست پرطاقت و مقاوم که در مناطق مختلف با آب و هوای گوناگون رشد و تولید مثل می کند . قدرت سازگاری بسیار زیادی با محیط دارد ؛ سریع رشد میکند ، به نحوی که حد حداکثر در سن دو ماهگی به بلوغ جنسی کامل می رسد . پس از رسیدن به سن بلوغ تا شش ماه در حدود دویست عدد تخمگذاری می کند . جوجه ها پس از 40 روز به وزن کشتار می رسند. میزان پروتئین موجود در گوشت این پرنده 5-10 درصد بیشتر از سایر پرندگان است .
میزان سود آوری در پرورش بلدرچین بستگی به مدل کسب و کاری که کارفرما انتخاب می کند دارد . سود آن بدلائل زیر بالاست
سن بلوغ پایین
کم بودن سن کشتار
کیفیت طعم ، خاصیت و مزه گوشت ، که طرفدار زیادی دارد
تخم پر خاصیت
سرمایه گذاری اولیه پایین ( با تهیه طرح توجیهی در برنامه اینوپارس میزان سرمایه گذاری را مشخص کنید)
مقاومت بالای پرنده نسبت به شرایط نامساعد
امکان صادرات به کشورهای حاشیه خلیج فارس
شرایط دسترسی به بازار
اقلامی که در صنعت پرورش بلدرچین به عنوان محصول میتوان فروخت عبارتند از : تخم نطفه دار، تخم معمولی ، جوجه ، گوشت و فضولات .
تخم و گوشت پرنده به فروشگاههای گوشت ، سوپرمارکتها و شرکتهایی که تضمینی خرید می کنند
تخم نطفه دار به افرادی که بلدرچین مولد ندارند و از دستگاه جوجه کشی ، برای تولید جوجه استفاده می کنند
فروش جوجه به آندسته از مزرعه دارانی که برای پرورش فقط مزرعه و یا قفس دارند
فضولات به تولید کنندگان کود بعنوان کالای واسطه
نکته بسیار مهم در باره این کسب و کار وجود بخش بازاریابی و فروش می باشد . روند استفاده از گوشت و تخم بلدرچین در مردم رو به رشد است ولی از آنجا که سودآوری این کسب و کار به زمان کشتار و فروش به موقع وابسته می باشد ،تحویل کالا به مشتری باید تضمین شده باشد ، در غیر اینصورت پرنده را نمیتوان کشت و فقط هزینه تغذیه بی حاصل باید داد .
راههای مختلف پرورش :
مدلهای مختلفی برای کسب درآمد از پرورش بلدرچین وجود دارد :
با خرید تخم نطفه دار و با استفاده از دستگاه جوجه کشی ، تخم ها به جوجه تبدیل می شوند . مدت زمان جوجه کشی 17 روز می باشد . آنان به مدت 45 روز تغذیه مناسب میشوند و بعد به کشتارگاه فرستاده میشوند . وزن لاشه در این زمان حدود 250 گرم می باشد. هر جوجه بطور متوسط 25 گرم تا 35 گرم جیره غذایی دارد.
بلدرچین های تخمگذار خریداری و در قفس های مخصوص نگهداری می شوند . در این مدل ، از فروش تخم های بلدرچین کسب درآمد می شود . هر بلدرچین در سال حدود 200 عدد تخم میگذارد . در زیر قفسها سینی مخصوصی که شیب کمی دارد ، وجود دارد تا تخمها به آرامی از زیر قفس خارج و در محفظه جدا گانه قرار بگیرند . همچنین فظولات در زیر قفس داخل سینی میریزند و قابل تخلیه و شستشو میباشند .این قفسها در چهار طبقه به فاصله 40 سانتیمتر قرار دارند و به همین دلیل در فضای کم تعداد زیادی بلدرچین میتوان برای تخم گذاری نگهداری کرد.
هدف در این مدل تولید تخم های نطفه دار است . در این روش بلدرچین ها معمولا در بستر آزاد پرورش داده می شوند . معمولا در شرایط مناسب 70% از تخمها نطفه دار هستند . تعداد ماده ها در این نوع مزرعه ها سه برابر نرهاست .
میتوان سه مدل فوق را با هم ترکیب کرد و سود هر سه مرحله را با هم برد معمولا یک دوره این مدل ده ماه است و نهایتا بلدرچین ها پس از ده ماه به کشتارگاه فرستاده می شوند، که قیمت آنها پایین تراز بلدرچین های 50 روزه است
عوامل مهم در نگهداری بلدرچین :
تهیه قفس مناسب
حداکثر 40 جوجه در هر متر مکعب بلدرچین نگهداری شود
دمای محیط در سه هفته اول دوره 35 و بعد بین 21 تا 25 درجه سانتیگراد و رطوبت 50 درصد
بهتر است تغذیه تحت نظر مشاور متخصص صورت گیرد ، چون میزان پروتئین در طول دوره متفاوت است
برای جلوگیری از بیماری و کم کردن مرگ و میر به موقع از واکسن استفاده شود
بررسی اندازه بازار
در تعیین بازار هدف برای هر کسب و کار نیاز به مجموعه اطلاعات آماری هم در خارج از سازمان و هم بررسی امکانات در داخل سازمان می باشد . بازار هدف عبارتست از مجموعه مشتریان قابل حصول و در دسترس.
مطابق آمار مرکز آمار ایران ، میزان تولید سایر طیور ( بغیر از مرغ و خروس ) 52 هزار تن که 2.4 درصد از وزن قابل مصرف را تشکیل میدهد به بازار عرضه شده است . استان یزد با 5 میلیون و 354 هزار قطعه بلدرچین به وزن 1087 تن بیشترین تولید را در ایران دارد. با تعیین بازار هدف شما میتوانید ارزش آنرا محاسبه کنید .
بررسی وضعیت رقابت
قدرت انتخاب مشتری برای خرید جایگزین بسیار بالاست .شرایط ورود به بازار با توجه به رقبای باسابقه سخت است . با توجه به اهمیت زمان در کشتار گله ، برای موفقیت در این کسب وکار حتما قبل از شروع، بررسی و ایجاد یک برنامه بازاریابی لازم است.
بازاریابی
استراتژی های مختلف بازاریابی برای تولید کننده گوشت بلدرچین:
با توجه به رشد فروشگاههای اینترنتی و بازار آنلاین، برای ارتباط با مشتریان و بازاریابی محصولات خود، ایجاد یک وبسایت، فروشگاه آنلاین و همچنین حضور در شبکههای اجتماعی ضروری است. شما میتوانید با تولید محتوای خوبی در وبسایت و صفحات شبکههای اجتماعی با تصاویر جذاب از محصولات خود مشتریان بیشتری جذب کنید.
در نمایشگاهها و رویدادهای مرتبط با صنعت بلدرچین شرکت کرده و با انتشار بروشورها و کاتالوگهای محصولات خود، به مشتریان جدید دسترسی پیدا کنید.
با توجه به اینکه بلدرچین یک محصول خوشطعم و مغذی است ، میتوانید با ارائه محصولات خود به فروشگاههای زنجیرهای، دسترسی به بازار بزرگتری پیدا کنید.
به عنوان یک تولید کننده محصولات بلدرچین، به منظور افزایش سود ، از طریق تولید و فروش محصولات فرعی مانند تخم بلدرچین، فراوردههای گوشتی بلدرچین و… میتوانید به بازار هدف جدیدی نیز دسترسی پیدا کنید.
همچنین میتوانید با انعقاد قرارداد با رستورانهای محلی، سوپرمارکتها و سایر کسبوکارهای مرتبط با غذا همکاری کنید .
ایجاد یک برند قوی، تمرکز بر محصولات با کیفیت و خدمات خوب به مشتریان و سرمایهگذاری در بازاریابی و تبلیغات موثر میتواند در موفقیت در کسبوکار پرورش بلدرچین به شما کمک زیادی کند
.
لیست دستگاهها و تجهیزات و تاسیسات ضروری
سیستم تهویه هوا
سیستم گرمایشی – سرمایشی
قفس مناسب
سیستم نور دهی مناسب
سیستم آب خوری و دان خوری
رطوبت ساز
کنترلر شرایط اقلیمی
دستگاه جوجه کشی
مراحل اجرایی
اولین قدم برای تصمیم گیری برای اجرای هر فعالیت اقتصادی تهیه طرح توجیهی است ، طرح توجیهی با هدف امکان سنجی از لحاظ توانایی فنی و برآوردهای مالی و اقتصادی آن طرح انجام میشود .
برای ایجاد مزرعه بلدرچین و کسب سود بیشتر بهتر است یک بیزینس مدل جدید طراحی کنید . در هر مدل بیزینس راههای مختلف ارائه خدمت و محصول و کسب درآمد تعیین میشود .
در انتها قبل از اجرا، برای خودتان یک بیزینس پلن بنویسید . در این مرحله با جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا ، رقابت ، وضعیت محصول در بازار ، مجموعه عوامل موثر بر تاسیس مزرعه بلدرچین ، اندازه بازار و ……. فرصتها و تهدیدات بررسی و با توجه به نقاط قوت و ضعف شرکت شما و اهداف شرکت مجموعه اقدامات لازم با زمان بندی های مشخص تعیین میگردد . این اقدامات در چارچوب استراتژی های تامین ، تولید ، بازاریابی و فروش صورت میگیرد . در این مرحله شاخص های زمانی ، مالی و سایر سنجه ها برای نمایش مقدار پیشرفت تا رسیدن به اهداف، تعریف میگردد .بعلاوه برای هر پیش فرضی مقدار ریسک و جایگزین اقدام لازم نیز پیش بینی میگردد. در صورت نیاز به مشاوره در هر قسمت از این سه مرحله با ما تماس بگیرید . تدوین بیزینس پلن
مراجع خرید دستگاهها ، ابزارآلات و مواد اولیه این صنعت