تولید کفش (صنعتی)


اگر به دنبال راه اندازی یک کارخانه یا حتی یک کارگاه کفش با احتمال موفقیت بالا هستید خواندن مطالب زیر را پیشنهاد می کنیم .

ایران بواسطه سابقه و موقعیت مکانی ، مزیت رقابتی بالایی در تولید و صادرات کفش دارد. تا کنون کشور ایران بزرگترین صادر کننده کفش به عراق بوده است .

تولید کفش ، ظرفیت بالایی در اشتغال زایی دارد و شهر های تهران ، تبریز ، مشهد ، قم  و یزد قطب های صنعت کفش در کشور محسوب می شوند .در ایران پانصد هزارنفر بصورت مستقیم در صنعت کفش فعالیت دارند . سود حاصل از صادرات سه جفت کفش میتواند به اندازه سود صادرات یک بشکه نفت باشد .

از مزیت های این کسب و کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • برای راه اندازی این شغل سود ده میتوان از کارگاههای کوچک شروع کرد
  • تا 95 درصد از مواد اولیه آن داخلی است

بعضی از مشکلاتی که تولید کفش با آن روبروست شامل :

  • قاچاق کفش
  • تولید کفش های بی کیفیت بعضی از تولید کنندگان ، که باعث می شود مصرف کننده ایرانی به کفش ایرانی اعتماد نکند
  • رشد بالای قیمت مواد اولیه پتروشیمی
  • عدم ورود ماشین آلات اتوماتیک جدید

شرایط دسترسی به بازار

برای فروش کفش دو بازار عمده وجود دارد :

  1. داخلی – در ایران برای فروش کفش ،فروشگاههای زنجیره ای که در آن برندهای مختلف بفروش برسد وجود ندارد ، لذا فروش کفش میتواند از طریق فروشگاههای کوچک در بازارها و یا مغازه های پراکنده در شهرها و یا از طریق پلتفرمها ، سایت و رسانه های اجتماعی انجام شود .
  2. صادرات – هم اکنون کشور ایران عمدتا به عراق ، افغانستان و آذربایجان صادرات کفش دارد.

برای تعیین بازار هدف باید به موارد ذیل توجه شود:

  • شناسایی مشتریان هدف: مشتریان شما چه افرادی هستند؟ در چه دسته سنی قرار دارند؟ چه سبکی را می پسندند؟ به فعالیت خاصی مشغولند که نیاز به کفش خاصی داشته باشد؟
  • بررسی رقبا: رقبا را شناسایی کنید؟ چه سبک‌هایی تولید می‌کنند؟ به چه بازارهایی می‌فروشند؟
  • تحلیل بازار: بررسی کنید که بازار کفش در کدام منطقه قرار دارد؟ چه تعداد مشتری در این بازار وجود دارد؟ چه تعداد کسب‌وکار در این بازار وجود دارد؟

روش تولید

میدانیم با توجه به کاربرد ، تنوع کفش بسیار زیاد است .کفشها برحسب نوع ، اجزاء متفاوتی نیز دارند ، ولی بعضی از اجزاء در تمامی کفشها مشترک است . این اجزاء شامل رویه ، زیره ، کفی ، آستری و زبانه کفش می شوند .

کفش به دو روش سنتی و نیمه صنعتی در ایران تولید می شود . معمولا کفشهای تمام چرم و گران قیمت را بروش سنتی تولید می کنند . و برای تولید کفش نیمه صنعتی میتوان کلیه اجزاء را در داخل یک کارگاه تولید کرد و یا بعضی از اجزا را از کارگاههای دیگر خریداری نمود .

اولین مرحله تولید کفش مرحله طراحی است . طراح  بر اساس اهداف کارفرما از لحاظ نوع کاربرد ، انتظار مشتری ، محدوده قیمت و استعداد شخصی جنس و ابعاد اجزا کفش را تعیین میکند . بعد از تعیین مشخصات ،  برای تولید، باید با استفاده از زنجیره ارزش (در برنامه طراحی کسب و کار توضیح و نحوه استفاده از این زنجیره داده شده است ) ترتیب  عملیات ، تعریف کیفیت و نحوه کنترل کیفیت  برای دستیابی به یک کالای استاندارد و با کیفیت  ثابت معین گردند . در ادامه مراحل عمومی تولید بیان می شود :

  1. برش قطعات رویه شامل چرم اولیه ( یا هر مواد دیگر مورد تایید در طراحی) ، آستری، پارچه متقال زیر پنجه  توسط کاتر یادستی
  2. اشبالت برای یکنواخت نمودن ضخامت چرم مصنوعی
  3. لویس کاری یا نازک کردن لبه های چرم برای سهولت دوخت
  4. مونتاژ قطعات پسلایی (رویه کفش )
  5. برش زیره ـ کفی و پاشنه از چرم سنگین . زیره بغیر از چرم سنگین میتواند از مواد دیگری مثل : لاستیکی – پلی اورتان – EVA – TRP – PVC – BPU ABS باشد
  6. قالب زنی رویه یا قالبگذاری و نصب قدک برای پاشنه و پنجه
  7. پنجه کشی ـ کارکشی
  8. بغل کشی و پاشنه کشی
  9. میخ کشی
  10. سمباده زنی قسمت هایی از رویه که بین کفی و زیره در دوخت محبوس میشود
  11. فنرگذاری
  12. پرسازی فضای خالی قسمت زیرین کفش پس از کارکشی
  13. زیره چسبانی ( دستی یا با دستگاه )
  14. گرفتن کناره های اضافی زیره و ایجاد شیار جهت دوخت
  15. باز کردن شیار دوخت
  16. دوخت رویه به زیره
  17. چسب زنی و برگردان کردن لبه شیار دوخت
  18. فرمدهی تخته توسط فشار پرس یا گیره
  19. پرداخت کناره های زیره
  20. پولیش نهایی کناره پاشنه و زیره
  21. واکش زنی و پولیش رویهدرج شماره کفش توسط سمبه اعداد برای تعیین سایز کفش
    درج شماره کفش توسط سمبه اعداد برای تعیین سایز کفش
  22. نصب گلچه داخل کفش
  23. کنترل
  24. بسته بندی

بررسی اندازه بازار

آخرین گزارش مرکز آمار میگوید جمعیت ایران  حدود هشتاد وسه ملیون است که بطور متوسط هر فرد دو جفت کفش دارد . و بنا بر گزارش دنیای اقتصاد طی سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ به ‌طور متوسط ۱۰۰میلیون دلار سالانه با حجم وزنی حدود ۳۳هزار تن انواع پایپوش از ایران به کشورهای هدف (عمدتا عراق، افغانستان، آذربایجان و سایر کشورها) صادر شده است. ولی این اعداد بازار قابل دسترسی برای کارگاه تولیدی کفش محسوب نمی شوند .

برای تعیین بازار هدف و ارزش آن ابتدا باید مشخص شود کارفرما میخواهد برای چه نوع کفشی ، چه مقدار سرمایه گذاری کند و نتیجتا ظرفیت تولید مشخص شود . قطعا مشتری یک تولیدی ، فقط مصرف کننده نیست و می خواهد به مراکز فروش و مغازه ها نیز محصول خود را بفروشد .

بازار هدف یعنی بازار قابل حصول و قابل دسترس و با تعیین موارد مذکور بازار هدف و ارزش آن مشخص می شود ( روش تعیین بازار هدف در برنامه اینوپارس گفته شده است )

بررسی وضعیت رقابت

باز هم بر اساس گزارش دنیای اقتصاد صنعت کفش ایران دارای تولید سالانه بیش از ۲۶۵میلیون زوج انواع پایپوش که به‌طور برآوردی ۳۰میلیون زوج انواع کفش با رویه چرم طبیعی، ۳۰میلیون زوج انواع کفش با رویه چرم مصنوعی یا فوم، ۱۲۰میلیون زوج انواع کفش ورزشی با رویه پارچه، ۱۰ میلیون زوج انواع چکمه و کفش ایمنی و صنعتی و حدود ۷۵میلیون زوج انواع صندل و سرپایی تولید میشود .

این مقدار تولید تقریبا 30 در صد از مصرف کفش در ایران را تشکیل می دهد و مابقی از مراجع رسمی و غیر رسمی وارد میشوند .

با توجه نوع کفش  میتوان با الماس پورتر در برنامه وضعیت رقابت در این صنعت را تعریف دقیق نمود

لیست دستگاهها و تجهیزات و تاسیسات (ضروری و غیر ضروری)

دستگاه تولید زیره کفش

دستگاه برش (دستگاه اتم)

چرخ خیاطی کفاشی

دستگاه خط کشی

دستگاه پرس داغی یا فرکانس کفاشی

پرس باد

میز و چاپ سیلک

پرس سابلیمیشن

دستگاه بافت رویه

دستگاه کارکشی

رباط صیقل

دستگاه لویس

دستگاه چسب زن لب تا

دستگاه سمباده زن

دستگاه خشک کن

دستگاه UV

دیگ بخار

مراحل اجرایی

  1. اولین قدم برای تصمیم گیری برای اجرای یک فعالیت اقتصادی تهیه طرح توجیهی است ، طرح توجیهی با هدف امکان سنجی از لحاظ توانایی فنی و برآوردهای مالی و اقتصادی انجام میشود .
  2.  برای اجرای طرح برای اینکه بالاترین سود آوری را داشته باشد مدل بیزینس انتخاب می شود. در مدل بیزینس راههای مختلف ارائه خدمت و محصول و کسب درآمد تعیین میگردد .
  3. در انتها قبل از اجرا، بیزینس پلن نوشته میشود . در این مرحله با جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا ، رقابت ، وضعیت محصول در بازار ، مجموعه عوامل موثر بر کسب و کار ، اندازه بازار و ……. فرصتها و تهدیدات بررسی و با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان و اهداف آن مجموعه اقدامات لازم با زمان بندی های مشخص تعیین میگردد . این اقدامات در چارچوب استراتژی های تامین ، تولید/خدمات ، بازاریابی و فروش صورت میگیرد . در این مرحله شاخص های زمانی ، مالی و سایر سنجه ها برای نمایش مقدار پیشرفت تا رسیدن به اهداف، تعریف میگردد .بعلاوه برای هر پیش فرضی مقدار ریسک و جایگزین اقدام لازم نیز پیش بینی میگردد. تدوین بیزینس پلن

مراجع خرید دستگاهها ، ابزارآلات و مواد اولیه این صنعت

فروشنده دستگاه پرس فرکانس کفاشی
فروشنده چرخ خیاطی کفاشی
فروشنده دستگاه اتم

سایر کسب و کار ها

طرح تولید ظروف پیرکس

پیرکس   پیرکس نام تجاری بوروسیلیکات است که معمولا برای ظروف شیشه ای مقاوم در برابر حرارت مانند ظروف پخت، ظروف اندازه گیری و تجهیزات

ادامه

تولید چسب کاشی

در کمتر ساختمانی امکان دارد از کاشی و سرامیک استفاده نشود ، امروزه چسب کاشی به همان اندازه  کاشی و سرامیک در ساختمان اهمیت پیدا

ادامه