تولید پرلیت


 پرلیت

پرلیت (یا شیشه آمورف آتشفشانی) از اکسیدهای سیلیسیم ، آلومینیوم، سدیم ، و همچنین آب (3-6 درصد ) و سایر اکسیدهای کلسیم ، پتاسیم، منگنز و آهن تشکیل شده است . کانی پرلیت پس از استخراج و خردایش در اندازه های مختلف بسته بندی و به بازار عرضه می گردند .بخشی از پرلیت ( خام ) به منظور استفاده از ویژگی های آن در کوره حرارت داده میشود  و از آن پرلیت منبسط بدست می آید .

هنگامی که پرلیت خام در دماهای بالا (حدود 850  تا 1200 درجه سانتیگراد ) تحت تاثیر حرارت قرار گیرد، آب موجود در داخل ذرات پرلیت به صورت بخار تبخیر می‌شود. این تبخیر باعث انفجار ذرات پرلیت شده و در نتیجه حجم آن‌ها  بین 4 تا 20 برابر بیشتر می‌شود. به این روش، “منبسط کردن” یا “انفجار حرارتی” می‌گویند.

از این پدیده در صنعت ساختمان و ایزولاسیون استفاده می شود، زیرا از پرلیت منبسط شده به دلیل حجم بیشتری که پیدا کرده ، می‌توان از آن به عنوان یک عایق حرارتی و صوتی استفاده کرد. همچنین، پرلیت منبسط شده برای کاهش وزن و حجم مصالح ساختمانی نیز کاربرد دارد

تاریخچه :

برای نخستین بار، پرلیت در دهه ۱۹۵۰ توسط شرکت آمریکایی “Grefco” به عنوان یک ماده‌ی جدید به بازار معرفی شد. اما سنگ‌های آذرین مانند پرلیت در دوره‌های قبل از این نیز به عنوان سنگ‌های ساختمانی و دکوراتیو به کار گرفته می‌شدند.

از آن زمان به بعد، پرلیت به عنوان یک ماده‌ی بسیار کاربردی در صنایع مختلف، از جمله ساختمانی، کشاورزی و … شناخته شده است. به‌طور کلی، استفاده از پرلیت در دهه‌های اخیر به دلیل خصوصیات متعددی که این ماده دارد، به شدت افزایش یافته است.

بازار

برای تعیین بازار هدف ، ابتدا میبایستی موارد کاربرد را شناسایی نمود . موارد مصرف پرلیت خام و منبسط بسیار مختلف و متعدد می باشد

موارد مصرف پرلیت خام :

  • صنعت کاشی و سرامیک: برای تأمین عناصر سیلیس ، آلکانی و آلومینیوم مورد نیاز برای تولید سرامیک می‌توان ترکیب همگن پرلیت خام را جایگزین کوارتز و فلدسپارت در تهیه مواد با جنس چینی نمود. در تهیه لعاب های رنگی از پرلیت می‌توان استفاده نمود. در کاشی کف و سرویسهای بهداشتی ، پرلیت به میزان ۱۲ تا ۳۵ درصد جایگزین فلدسپارت می گردد.
  • صنعت سیمان و بتن : از پرلیت خام جهت تهیه سیمان پوزولان و بتن استفاده می شود.
  •  ساخت انواع زیولیت‌ها : پرلیت یک ماده اولیه مناسب برای تهیه انواع زیولیت ها با استفاده از محلولهای گرمایی محسوب می شود.
  •  ساینده‌ها : پرلیت به دلیل داشتن سختی بین ۵ الی ۶ به عنوان یک ماده ساینده مناسب استفاه می‌شود.
  • متالوژی : پرلیت خام در صورتی که به شکل لایه ای روی مواد مذاب قرار گیرد مانع از اکسیده شدن ماده مذاب ، کاهش افت دما و جمع آوری سرباره می گردد.

موارد مصرف پرلیت منبسط

  • عایق حرارتی : مخلوطی از پرلیت منبسط شده، آزبست و یک ماده چسباننده مانند گچ به صورت عایق حرارتی بسیار خوبی عمل می کند که از آن به منظور عایق بندی مخازن و لوله‌ها تا دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد استفاده می‌شود. کاربری غالب عایق های از جنس پرلیت، عایق کاری گرم برای تجهیزاتی است که عموما بالای 125 درجه سانتی گراد کار می کنند، مانند مخازن روغن، گاز و بخار، مبدل های حرارتی، خطوط لوله کشی بخار، دیگ ها و بویلرها، اگزوزها . همچنین هنگامی که در سیستمی آب نفوذ کرده به سیستم عایق کاری احتمال صدمه زدن به سیستم را دارد، از عایق ها پرلیتی استفاده می گردد. به خاطر دامنه دمایی وسیع عایق پرلیتی، می توان از پرلیت در عایق کاری خطوط فوق سرد نیز استفاده نمود.

 

  • بلوک سبک بتونی( هبلکس): از مزایای این بلوک های بتونی پرلیتی، می توان به وزن کم، عایق صوتی حرارتی، ضد اشتعال بودن، قابلیت برش و میخ پذیری، ریزش کم، فساد ناپذیری، مقاومت بالا، قابلیت رنگپذیری، قابلیت اتصال با انواع ملات اشاره کرد.

با توجه به سبکی و راحتی نصب بلوک های پرلیتی سرعت اجراء را چند برابر افزایش می دهد و از قیمت اجراء و حمل و تعداد کارگر و مصالح مصرفی می کاهد. همچنین باتوجه به عایق بودن بلوک پرلیتی دربرابر سرما و گرما علاوه برصرفه جوئی در تجهیزات و تأسیسات در سطح حرارتی و برودتی موجب کاهش قابل ملاحظه مصرف انرژی خواهد

 

  • مصارف کشاورزی: پرلیت منبسط در کشاورزی کاربردهای فراوانی دارد. این ماده 3 تا 4 برابر وزن خود آب را جذب می کند. در کشت هیدروپونیک ، گلخانه ها و نهالستان ها قابل استفاده است. بهترین بسترهای کشت ترکیبی از پرلیت و پامیس و نیز ترکیبی از پرلیت و پیت ماس می باشد.

روش تولید

برای تولید پرلیت خام سه مرحله خردایش انجام می شود .در مرحله اول که همان خردایش اولیه میباشد، دانه‌های بزرگتر مانده از خردایش مجددا به سنگ شکن فکی برمی‌گردد. غبار تولیدی در مراحل خردایش توسط سیستم غبارگیر  جمع آوری می‌گردد. بعد از آن پرلیت تولید شده در سایز مختلف  به سیستم پخت و انبساط انتقال می‌یابد.

به منظور تولید پرلیت منبسط مواد وارد  کوره  حرارتی میگردند . معمولا در برخی  ازکارخانجات اول پیش گرمایش انجام میشود و بعد پرلیت به کوره اصلی انتقال میابد.

پیش گرمایش مواد خام تا دمای چهارصد درجه می‌تواند میزان ذرات ریز تولید شده در فرآیند انبساط را کاهش دهد که نتیجه آن راندمان تولید بیشتر و محصول یکنواخت‌تر است.

در کوره دمای پرلیت به 760 تا 980 درجه سانتیگراد می‌رسد معمولا این میزان دما با سوخت گازوئیل تامین می‌شود و میتوان برای رفع موانع محیط زیستی از کوره های الکتریکی استفاده کرد. در دمای فوق مواد پرلیت خام کم کم نرم می‌شود در نتیجه رطوبت پرلیت شروع به آزاد شدن می‌کند و به شکل بخار خارج می‌شود.

فرآیند حاضر باعث می‌شود دانه‌های پرلیت افزایش حجم دهد و دانه‌ها چهار تا بیست برابر بیشتر و بزرگتر می‌گردد.

در کارخانه‌ها سیستمی به نام فن مکنده موجود است که پرلیت منبسط را از کوره خارج می‌کند. فن مکنده پرلیت منبسط را از کوره خارج کرده و به طرف بخش جمع آوری هدایت می‌کند.

مواد زائد  به بخش پایینی سقوط می‌کند. این مقدار مواد معمولا 5 درصد از کل محصولات را شامل می شود..

بازاریابی

برای تعیین استراتژی بازاریابی پرلیت منبسط، بدلیل اینکه پرلیت برای استفاده در بسیاری از صنایع قابل استفاده است ، باید استراتژی بازاریابی مناسبی برای هر صنعت در نظر گرفته شود.ولی راهبردهای عمومی شامل موارد زیر میشوند:

 

    تحقیقات بازار: با تحقیق درباره صنایع مختلفی که از پرلیت استفاده می‌کنند، می‌توانید بازار هدف خود را به خوبی شناسایی کنید. بعد از شناسایی بازار هدف، باید به آنها محصولات پرلیت را به عنوان یک راه حل مناسب برای مشکلات صنعتی شان معرفی کنید.

    تبلیغات دقیق: برای جذب مشتریان پرلیت، باید تبلیغات دقیق و جذاب به کار گرفت. در این تبلیغات، باید به مزایای پرلیت و کاربردهای آن در آن صنعت اشاره کرد.

    ترویج فروش: برای ترویج فروش، می‌توانید با شرکت در نمایشگاه‌های مختلف صنایع، دیده شدن محصولات پرلیت خود را بهبود بخشید. همچنین، ارائه قیمت مناسب و ارائه تخفیف‌هایی برای جذب مشتریان بیشتر، به ترویج فروش کمک می‌کند.

    برای افزایش فروش و بازاریابی پرلیت، باید روابط خوبی با مشتریان خود ایجاد کرده و آنها را به عنوان همکاران خود در نظر بگیرید.

        برگزاری دوره‌های آموزشی: با برگزاری دوره‌های آموزشی برای مشتریان خود، می‌توانید آنها را با کاربردهای مختلف پرلیت آشنا کنید و به ایجاد یک ارتباط آمیز با آنها کمک کنید.

    ارائه نمونه‌های رایگان: با ارائه نمونه‌های رایگان از محصولات پرلیت، می‌توانید مشتریان را به تست کردن محصولات خود تشویق کنید و از آنها خریداری را جذب کنید.

لیست دستگاهها و تجهیزات و تاسیسات ضروری

  بخشی از دستگاهها عبارتند از :

  • سیکلون
  • کوره حرارتی عموری
  • الواتور
  • سنگ شکن فکی
  • آسیاب چکشی

مراحل اجرایی

  1. اولین قدم برای تصمیم گیری برای اجرای یک فعالیت اقتصادی تهیه طرح توجیهی است ، طرح توجیهی با هدف امکان سنجی از لحاظ توانایی فنی و برآوردهای مالی و اقتصادی انجام میشود .
  2.  برای اجرای طرح برای اینکه بالاترین سود آوری را داشته باشد مدل بیزینس انتخاب می شود. در مدل بیزینس راههای مختلف ارائه خدمت و محصول و کسب درآمد تعیین میگردد .
  3. در انتها قبل از اجرا، بیزینس پلن نوشته میشود . در این مرحله با جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا ، رقابت ، وضعیت محصول در بازار ، مجموعه عوامل موثر بر کسب و کار ، اندازه بازار و ……. فرصتها و تهدیدات بررسی و با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان و اهداف آن مجموعه اقدامات لازم با زمان بندی های مشخص تعیین میگردد . در این مرحله شاخص های زمانی ، مالی و سایر سنجه ها برای نمایش مقدار پیشرفت تا رسیدن به اهداف، تعریف میگردد . بعلاوه برای هر پیش فرضی مقدار ریسک و جایگزین اقدام لازم نیز گفته میشود. تدوین بیزینس پلن

مراجع خرید دستگاهها ، ابزارآلات و مواد اولیه این صنعت

فروشنده سیکلون
فروشنده الواتور
فروشنده کوره حرارتی عمودی

سایر کسب و کار ها

فانتا کروم

نقاشی کروم یا اسپری نانو اسپری نانو یک تکنیک جدید در صنعت پوشش رنگ آمیزی کروم با اسپری نانو (یا پوشش نانو) میباشد . بر

ادامه

تولید کفش (صنعتی)

اگر به دنبال راه اندازی یک کارخانه یا حتی یک کارگاه کفش با احتمال موفقیت بالا هستید خواندن مطالب زیر را پیشنهاد می کنیم .

ادامه

تولید بتن اکسپوز

بتن پر مصرف ترین ماده صنعتی در دنیاست که به انواع مختلف در صنایع عمرانی بکار گرفته می شود .این محصول از اختلاط شن ،

ادامه