تولید نشاسته سیب زمینی


نشاسته رایج ترین کربوهیدرات در رژیم غذایی انسان است که از واحدهای گلوکز تشکیل شده است . نشاسته خالص یک پودر سفید، بدون طعم و بدون بو است که در آب سرد یا الکل محلول نیست. این ماده توسط اکثر گیاهان سبز تولید میشود و در غده های ذخیره سازی آنها (مانند دانه، ریشه، ساقه و …) ذخیره میشود.

مولکول‌های نشاسته در گیاهان به صورت گرانول‌های نیمه کریستاله هستند. سایز گرانول‌های نشاسته، در گیاهان مختلف متفاوت است. نشاسته برنج تقریبا کوچک و حدود ۲ میکرومتر قطر دارد در حالی که نشاسته سیب‌زمینی به صورت گرانول‌هایی به بزرگی بیش از ۱۰۰ میکرومتر هستند.

  نشاسته به مقدار زیاد در غذاهای اصلی مثل سیب زمینی، ذرت، برنج و گندم وجود دارد. نشاسته منبع عمده انرژی برای بدن است که به صورت گلوکز توسط دستگاه گوارش جذب میشود. دارای خواص فیزیکی، شیمیایی و کاربردی مختلف است که باعث شده در صنعت، پزشکی، آرایشی و … استفاده شود .

برخی از خواص آن  عبارتند از:

خاصیت ژل شدن: نشاسته با حل شدن در آب گرم و قطع حرارت، بشکل ژلاتین میشود و به عنوان ماده غلظت دهنده و چسبنده در غذاها، داروها، لباس ها و … استفاده میشود.

خاصیت رئولوژیک: نشاسته با تغییر در دما، pH، شوری و … رفتار جریان خود را تغییر میدهد و به عنوان ماده پایدار کننده، لغزان کننده و پخش کننده در صابون ها، کرم ها، رنگ ها و … کاربرد دارد.

خاصیت فیلم ساز: نشاسته با تبخیر آب از سطح خود، فیلم نازک و الاستیک ایجاد میکند که به عنوان ماده پوشش دهنده، حفاظت کننده و جذب کننده در بسته بندی های غذایی، پانسمان های زخم، قرص های قابل جویدن و … کاربرد دارد.

کاغذ سازی بزرگترین کاربرد غیر غذایی نشاسته در سطح جهان است که سالانه میلیون‌ها تن نشاسته برای آن مصرف می‌شوند. برای مثال، در یک برگه کاغذ، محتوای نشاسته ممکن است تا 8 درصد باشد. در تولید کاغذ از نشاسته‌های اصلاح شده و اصلاح نشده استفاده می‌شود.

چسب‌های نشاسته‌ای بیشتر بر پایه نشاسته‌های اصلاح نشده و همراه با برخی مواد افزودنی مانند بوراکس و سود سوز آور ساخته می‌شوند. بخشی از نشاسته برای جلوگیری از رسوب، ژلاتینه شده است. چسب مات به دست آمده، در ابتدا در شیارهای مقوا زده شده و سپس یک آستر روی مقوا فشرده می‌شود. پس از فرایند خشک کردن زیر حرارت بالا، بقیه نشاسته نپخته در چسب متورم و ژلاتینه خواهد شد و استحکام زیادی ایجاد می‌کند.

بعضی از درآمدهای جانبی تولید نشاسته

پوست سیب زمینی: پوست سیب زمینی که در فرآیند تولید نشاسته جدا می‌شود، می‌تواند به عنوان محصولات غذایی یا تزئینی در تهیه غذاها مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال، پوست سیب زمینی سرخ شده یا تزئینی در برخی از غذاها استفاده می‌شود.

پودر پروتئین سیب زمینی: پودر پروتئین سیب زمینی می‌تواند به عنوان مکمل غذایی برای انسان‌ها یا در تولید خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار گیرد

بازار

با وجود اینکه ایران مرغوب ترین سیب زمینی را پرورش می دهد اما براساس اعلام سازمان های مربوطه، سیب زمینی اولین محصول کشاورزی است که بیشترین میزان ضایعات را به خود اختصاص داده است.

ایران با تولید 5.2 میلیون تن سیب زمینی در سال رتبه سیزدهم در تولید سیب زمینی در جهان را دارد و در حدود 25 درصد از این محصول ضایع میشود .

به همین دلیل با انتخاب مکان مناسب تولید،  تامین مواد اولیه نشاسته میتواند آسان و کم هزینه باشد . مصرف این کالا در صنایع مختلف میباشد . برخی از آنها عبارتند از :

صنایع غذایی: نشاسته سیب زمینی به عنوان ماده غلظت دهنده، ژل شکن، پایدار کننده، پرکننده، پوشش دهنده و … در تولید انواع غذاها مانند سوپ، سس، دسر، بستنی، نان، شیرینی، سوسیس و … کاربرد دارد .  بازار هدف این صنعت ممکن است شامل کشورهایی با جمعیت بالا و تقاضای رو به رشد برای محصولات غذایی باشد.

صنایع کاغذسازی: نشاسته سیب زمینی به عنوان ماده چسبنده، پرکننده، لغزان کننده و … در تولید انواع کاغذ مانند کاغذ روزنامه، کاغذ چاپ، کاغذ بسته بندی و … کاربرد دارد. بازار هدف این صنعت ممکن است شامل کشورهایی با تولید و مصرف بالای کاغذ باشد.

صنایع نساجی: نشاسته سیب زمینی به عنوان ماده لغزان کننده، پرکننده، پوشش دهنده و … در تولید انواع پارچه مانند پارچه نخی، پارچه پلی استر و … کاربرد دارد. بازار هدف این صنعت ممکن است شامل کشورهایی با تولید و صادرات بالای پارچه  باشد .

صنایع داروسازی: نشاسته سیب زمینی به عنوان ماده حامل، پرکننده، جذب کننده و … در تولید انواع دارو مانند قرص، کپسول، شربت و … کاربرد دارد.

بازار هدف این صنعت ممکن است شامل کشورهایی با تقاضای بالا برای دارو و بهداشت باشد.

هم اکنون بزرگترین صادر کننده نشاسته سیب زمینی در ایران صنایع نشاسته الوند می باشد

پرسنل مورد نیاز:

• بخش خرید و تامین مواد اولیه: نیاز به پرسنل با تجربه و متخصص در زمینه بازار مواد اولیه، قوانین گمرکی، حمل و نقل و ذخیره سازی میباشد.

• بخش فرآوری: در این بخش نیاز به پرسنل با تجربه وبا دانش فنی در زمینه روش های استخراج نشاسته، کنترل کیفیت، بهداشت و ایمنی .

• بخش تولید: نیاز به پرسنل با تجربه و تحصیلکرده مرتبط در زمینه روش های خشک کردن، بسته بندی، لیبل گذاری و حفظ کالا هست.

• بخش فروش و بازاریابی: در این بخش نیاز به پرسنل با تجربه و دانش در زمینه بازار هدف، رقابت، قوانین تجارت، روابط عمومی و تبلیغات دارید.

میزان سود دهی این محصول به عوامل و متغیرهای زیادی وابسته است ولی بر اساس محاسبات ما میتواند بعضی مشخصات مالی آن  بشکل زیر باشد. در پلتفرم بیزینس پلن ما ، شما با ورود کلیه هزینه ها میتواید همه پارامترهای لازم برای راه اندازی این صنعت را مشخص کنید و در صورت لزوم برای مشاوره با ما تماس بگیرید

   
   

نرخ بازده داخلی

38.5

درصد

دوره بازگشت سرمایه

2.56

سال

روش تولید

مراحل تولید نشاسته سیب زمینی شامل مراحل زیر می شود:

  1. تامین مواد اولیه: سیب زمینی های با کیفیت و با محتوای نشاسته بالا تامین گردد. سیب زمینی ها باید دارای رنگ، بو، طعم و شکل مناسب داشته باشند و بدون آفت، بیماری، ضربه یا فاسد نباشند .
  2. انتقال و شستشو : سیب زمینی ها به کارخانه انتقال داده می شوند و با استفاده از آب فشار قوی و مواد شوینده، از خاک، سنگ، چوب و سایر آلودگی ها پاک  میشوند .
  3. در این مرحله، پوست سیب زمینی ها با استفاده از دستگاه های پوست گیری که با اصطکاک یا حرارت کار می کنند، جدا میشوند
  4. خرد و له کردن : سیب زمینی های پوست گیری شده با استفاده از دستگاه های خرد کننده که دارای تیغه های تیز هستند، به قطعات ریز خرد می شوند
  5. جدا سازی شیره و تفاله : در این مرحله، عصاره (شهد) حاصل از خرد کردن سیب زمینی را با استفاده از دستگاه های جداساز نشاسته که دارای الک چرخان چند لایه هست،  در این فرآیند، دانه های نشاسته به علت وزن بالاتر به قسمت پایین الک میروند
  6. شن زدایی : در این مرحله، شنها  با دستگاه   Sand Remover  جدا سازی میشوند و باعث افزایش کیفیت نشاسته میشود .
  7. پروتئین گیری : در فرایند تصفیه سازی ، پروتئین از نشاسته جدا سازی میشود
  8. رطوبت گیری : نشاسته تصفیه شده رطوبت گیری میگردد
  9. خشک کردن : نشاسته رطوبت گیری شده در این مرحله باید خشک گردد

 

بازاریابی

بخشی از فعالیتهای بازاریابی و فروش نشاسته سیب زمینی شامل مراحل زیر میشود . ولی بدون بیزینس پلن فعالیتهای بازاریابی و فروش دارای انسجام لازم نخواهد بود و امکان نتیجه معکوس نیز وجود دارد.

مطالعه بازار:

برای شروع، بازارهای مختلف را برای صادرات مورد مطالعه دقیق قرار دهید. این مرحله شامل مشخص کردن نیازهای بازار، رقبا، تقاضا، و الزامات  و مقررات صادراتی متفاوت هر کشور می‌شود.

تعیین بازارهای هدف:

انتخاب بازارهای هدف مهم است. برنامه‌ریزی صادرات به چند بازار همزمان نیاز به تخصص و انعطاف پذیری زیادی دارد.

تامین مواد اولیه با کیفیت:

مطمئن شوید که محصول شما با کیفیت و مطابق با استانداردها و مقررات بین‌المللی و بازار هدف است. قطعا اینکار می‌تواند تأثیر مهمی در موفقیت صادرات شما  داشته باشد.

اخذ مجوزها و مدارک لازم:

میبایست  تمام مجوزها و مدارک صادراتی مورد نیاز (مانند گواهینامه‌ها و اقلام مربوط به محصول) را داشته باشید و همگام با مقررات و قوانین صادرات کشور هدف عمل کنید.

بسته‌بندی مناسب:

بسته‌بندی محصول برای صادرات بسیار مهم است. بسته‌بندی باید محصول را در مقابل خسارتها و آسیب‌های احتمالی حمل و نقل حفظ کند.

بهره‌گیری از شبکه توزیع:

برای رسیدن به بازارهای هدف، شما ممکن است به شرکای توزیعی و نمایندگی در کشورهای مقصد نیاز پیدا کنید .

تبلیغات و بازاریابی:

از استراتژی‌های بازاریابی مناسب برای معرفی محصول به مشتریان در بازارهای مقصد استفاده کنید. این فعالیت شامل استفاده از تبلیغات اینترنتی، شبکه‌های اجتماعی، نمایشگاه‌ها و رویدادهای تجاری می‌شود.

در پلتفرم بیزینس پلن اینوپارس کلیه اقدامات فوق پیشبینی شده اند

لیست دستگاهها و تجهیزات و تاسیسات ضروری

نوار نقاله ها

دستگاه شستشو دهنده

خرد کننده

رطوبت گیر

جدا کننده ماسه

دستگاه تصفیه

خشک کن

دستگاه بسته بندی

 

مراحل اجرایی

  1. اولین قدم برای تصمیم گیری برای اجرای یک فعالیت اقتصادی تهیه طرح توجیهی است ، طرح توجیهی با هدف امکان سنجی از لحاظ توانایی فنی و برآوردهای مالی و اقتصادی انجام میشود .
  2.  برای اجرای طرح برای اینکه بالاترین سود آوری را داشته باشد مدل بیزینس انتخاب می شود. در مدل بیزینس راههای مختلف ارائه خدمت و محصول و کسب درآمد تعیین میگردد .
  3. در انتها قبل از اجرا، بیزینس پلن نوشته میشود . در این مرحله با جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا ، رقابت ، وضعیت محصول در بازار ، مجموعه عوامل موثر بر کسب و کار ، اندازه بازار و ……. فرصتها و تهدیدات بررسی و با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان و اهداف آن مجموعه اقدامات لازم با زمان بندی های مشخص تعیین میگردد . این اقدامات در چارچوب استراتژی های تامین ، تولید/خدمات ، بازاریابی و فروش صورت میگیرد . در این مرحله شاخص های زمانی ، مالی و سایر سنجه ها برای نمایش مقدار پیشرفت تا رسیدن به اهداف، تعریف میگردد .بعلاوه برای هر پیش فرضی مقدار ریسک و جایگزین اقدام لازم نیز پیش بینی میگردد. تدوین بیزینس پلن

مراجع خرید دستگاهها ، ابزارآلات و مواد اولیه برای تولید نشاسته سیب زمینی

خط تولید نشاسته سیب زمینی
سازنده پوست کن سیب زمینی
سازنده پرکن پودر

سایر کسب و کار ها

تولید عصاره مالت جو

عصاره مالت جو محصولی است  غنی از ترکیبات مغذی که از جو تولید می‌شود و  به موارد زیر کمک میکند: منبع اصلی انرژی: عصاره مالت

ادامه

ایجاد مزرعه تمشک

تمشک، میوه ای است از جنس Rubus (خانواده Rosaceae). که یک محصول مهم اقتصادی در بسیاری از بخشهای شمال اروپا ، ایالات متحده و کانادا

ادامه

تولید تاب

با گسترش شهر نشینی و مهاجرت روستا نشینان به شهر های بزرگ ، روشهای زندگی متحول گردیده . یکی از این تحولات ساخت ویلا برای

ادامه