سبک و روش زندگی امروز با گذشته خیلی فرق کرده . کمتر کسی پیدا میشه که از غذای بیرون ، تنقلات و نوشابه استفاده نکرده باشه . تولید کننده ها هم برای فروش بیشتر کالای خودشون ، از هر روشی استفاده می کردند . در صنعت خوراکی ، هرچه خوراکی رنگ و لعاب بیشتری داشته باشه ، مشتری بیشتری داره . برای سالهای متمادی، به منظور جلب نظر مصرف کننده از انواع مختلف افزودنی ها مثل رنگهای مصنوعی ، طعم دهنده ها ، مواد معطر و نگهدارنده ها در محصولات غذایی استفاده می شده . ولی برخی از این افزودنی ها برای انسان خطرناک و برای سلامتی مضر هستند . رنگهای مصنوعی خوراکی که در نوشیدنی های گازدار، آبنباتها ، و ژله ها و ……..که بطور گسترده استفاده می شوند از آن جمله هستند .
امروزه با توجه به استانداردهای غذایی کشور و ممنوعت استفاده از رنگهای مصنوعی در بسیاری از محصولات بخصوص در مواد غذایی ، تولید رنگهای طبیعی لزوم و جذابیت زیادی برای تولید پیدا کرده است .
شرایط دسترسی به بازار
رنگ خوراکی بطور وسیعی در صنایع غذایی و لوازم آرایشی – بهداشتی استفاده می شود و به همین دلیل بازار پر رونقی دارد .
ازجمله بازارهایی که بعنوان بازار مصرف رنگ خوراکی میتوان نام برد : تولید کنندگان مواد غذایی ، شیرینی و کیک پزها هستند . تولید کنندگان دارو و محصولات آرایشی با کیفیت مثل رنگ مو و رژلب و در مواردی تولید کنندگان صنایع دستی خانگی و دستگاه های پزشکی نیز از مصرف کنندگان آن هستند .
امروزه کانالهای زیادی برای معرفی و فروش وجود دارد .این کانالها شامل مسیر های حقیقی و مجازی هستند . با برنامه بازاریابی میتوان بهترین روشهای بازاریابی را تدوین و پیاده سازی کرد.
روش تولید
دو منبع برای تولید رنگ خوراکی وجود دارد :
رنگهای حیوانی – نظیر کارومین از نوعی حشره بنام Dactylopius Coccus Costa
رنگهای گیاهی – نظیر قرمز چغندر ، کورکومین ، کلرفیل ، آناتو ، کارتاموس ، آنتو سیامین و … که از بخشهای مختلف گیاهان استخراج می گردند.
یک واحد تولیدی رنگ خوراکی میبایستی
اطاق جداگانه جهت توزین مواد اولیه و آماده سازی اجزاء فرمولاسیون داشته باشد
در صورتیکه واحد تولیدی از گیاهان خشک بعنوان ماده اولیه استفاده می کند ، باید انبار جداگانه خشک و خنک برای این گیاهان داشته باشد
واحد تولید کننده باید انبار جداگانه جهت نگهداری رنگهای خوراکی تولید شده با شرایط خشک و خنک داشته باشد
کارامل که با گرم کردن کربوهیدراتها ، بتنهایی و یا در مجاورت اسید ، قلیا و یا اسید قلیا تولید می شود
مراحل تولید رنگ طبیعی خوراکی به مانند فرآیند تغلیظ آبمیوه و سبزیجات شامل مراحل زیر می باشد :
استخراج
حرارتدهی
هموژنیزاسیون
آسیاب کردن
فیلتراسیون
پوششدهی
تغلیظ
خشک کردن
مواد اولیه پس از انتخاب و شستشو باید خراشدهی یا آسیاب شوند. سپس در مرحله فیلتراسیون و بعد مرحله عصاره گیری و در ادامه محصول را پاستوریزه و تغلیظ میکنند.
کیفیت و خلوص رنگهای طبیعی نهایی با دستگاهی مثل رنگسنجی، اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی مایع مورد بررسی قرار میگیرند
بررسی اندازه بازار
در ایران پانزده کارخانۀ تولید کننده رنگهای خوراکی وجود دارد و حدود 700 تن رنگ مجاز خوراکی وارد میشود . کد ایسک این کالا 1549412530 میباشد . اکثر واردات بصورت قاچاق و بدون کیفیت هستند . و میتوان گفت بازار بسیار خوبی برای این کالا وجود دارد . مشکل مهم این محصول قیمت بالای آن میباشد که با روشهای علمی و با یک برنامه طرح کسب و کار مناسب که بتوان از هزینه های اضافی جلوگیری کرد و حجم تولید بهینه مشخص باشد میتوان بر این مشکل فائق شد .
بررسی وضعیت رقابت
همانطور که گفته شد تولید کنندگان این محصول در ایران کم هستند و مصرف کنندگان زیاد و بازار پرسودی میتواند باشد .
بعضی از تولید کنندگان شامل :
الوان ثابت
گروه صنعتی پزوهشی ماگنولیا
شرکت دانش بنیان طعم و رنگ فریر
روشهای بازاریابی
استفاده از تصاویر جذاب: تصاویر رنگارنگ و جذاب میتوانند توجه مخاطب را جلب کرده و به افزایش فروش کمک کند. این تصاویر میتوانند در تبلیغات در بروشورها، وبسایتها، صفحات شبکههای اجتماعی و … استفاده شوند.
استفاده از تجربههای خوب مشتریان: تجربههای خوب مشتریان میتواند کمک کند تا با تمرکز بر تجربه کاربر، بیشترین فروش را داشته باشید. برای این کار، میتوانید از نظرات و پیامهای مشتریان قبلی استفاده کرده و آنها را در تبلیغات و بروشورهای خود استفاده کنید.
تخصصی کردن تبلیغات: با توجه به بازار هدفتان، تبلیغات خود را خصوصی سازی کنید.
استفاده از نمونههای رایگان: این روش برای جذب مخاطبان جدید مفید است. میتوانید به مشتریانتان نمونههای رایگان از محصولات خود ارائه دهید و در صورت رضایت ، به آنها پیشنهاد فروش دهید.
استفاده از فیلمهای تبلیغاتی: تولید فیلمهای تبلیغاتی با محتوای جذاب و خنده دار، میتواند توجه مخاطبان را به سمت شما جلب کرده و باعث افزایش فروش شود.
برگزاری مسابقات و ارائه جوایز: برگزاری مسابقات و جوایز به شما کمک میکند تا مخاطبان بیشتری جذب کنید
لیست دستگاهها و تجهیزات و تاسیسات ضروری
آسیاب
سورتینگ
سیستم فیلتراسیون
سیستم هموژناسیون
برج تقطیر
مراحل اجرایی
اولین قدم برای تصمیم گیری برای اجرای یک فعالیت اقتصادی تهیه طرح توجیهی است ، طرح توجیهی با هدف امکان سنجی از لحاظ توانایی فنی و برآوردهای مالی و اقتصادی انجام میشود .
برای اجرای طرح برای اینکه بالاترین سود آوری را داشته باشد مدل بیزینس انتخاب می شود. در مدل بیزینس راههای مختلف ارائه خدمت و محصول و کسب درآمد تعیین میگردد .
در انتها قبل از اجرا، بیزینس پلن نوشته میشود . در این مرحله با جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا ، رقابت ، وضعیت محصول در بازار ، مجموعه عوامل موثر بر کسب و کار ، اندازه بازار و ……. فرصتها و تهدیدات بررسی و با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان و اهداف آن مجموعه اقدامات لازم با زمان بندی های مشخص تعیین میگردد . این اقدامات در چارچوب استراتژی های تامین ، تولید/خدمات ، بازاریابی و فروش صورت میگیرد . در این مرحله شاخص های زمانی ، مالی و سایر سنجه ها برای نمایش مقدار پیشرفت تا رسیدن به اهداف، تعریف میگردد .بعلاوه برای هر پیش فرضی مقدار ریسک و جایگزین اقدام لازم نیز پیش بینی میگردد. تدوین بیزینس پلن
مراجع خرید دستگاهها ، ابزارآلات و مواد اولیه این صنعت