بیزینس پلن (طرح کسب و کار) یک سند مهم و ضروری برای هر سطح کسب و کار است، که شامل اهداف، استراتژیها، راهبردها، اقدامات، ساختار سازمانی، بودجهبندی و سایر جزئیات مرتبط با کسب و کار است. این سند به صورت جامع و کامل، راهبردهای کسب و کار را تعریف میکند و به سازمان کمک میکند تا راههای ارتقای کسب و کار را تدوین کند و از راهبردهای مناسب استفاده کند.
بیزینس پلن داخلی
در حالی که اکثر دلایل نوشتن یک بیزینس پلن خارجی توصیف می شوند ( مانند جذب سرمایه یا جذب استعدادها) دلایل زیادی برای تدوین یک بیزینس پلن داخلی در یک شرکت نیز وجود دارد. به طور کلی، چنین طرحی بعنوان یک نقشه راه برای موفقیت شرکت عمل میکند. ابزاریست برای یادآوری چشم انداز مشترکی که برای رسیدن به آن همه افراد شرکت تلاش می کنند.
چرا یک طرح کسب و کار داخلی تهیه کنیم؟
بیزینس پلن داخلی کمتر بر جنبه مالی اداره یک کسب و کار متمرکز هستند، بلکه چنین طرحهایی اغلب برای ایجاد مجموعهای از معیارها مورد استفاده قرار میگیرند تا پرسنل میزان عملکرد خود را با آن ارزیابی کنند.
به طور کلی، بیزینس پلنهای داخلی امکان کنترل و هماهنگی بالاتری را بین سطوح مختلف مدیریت و کارکنان فراهم می کند. چنین برنامه ای به همان اندازه که برای مدیریت بهتر بکار گرفته می شود، برای توانمندسازی کارکنان نیز مناسب است.
بیانیه ماموریت
اگر چشم انداز مربوط به تخیل و نگاه به آینده سازمان باشد. ماموریت مربوط به زمان حال و نحوه انجام کارها در زمان حال است. به عبارت دیگر بیانیه ماموریت بر روی اقدامات عملی و روزمره پرسنل متمرکز است تا آنان بتوانند شرکت را به چشم انداز برسانند.
برای شرکتهای مشتریمدار، بیانیه مأموریت میتواند حاوی توصیف مختصری از میانگین مصرفکننده هدف باشد. توصیفی که همه کارمندان از آن مطلع باشند و با تعیین و تعریف ارزش مشخص همه پرسنل تلاش کنند تا این ارزش را به مصرف کننده هدف به نمایش بگذارند .
اهداف
برای شفافیت بیشتر در کسب و کارتان، بهترین کار این است که اهداف مشخص تری برای آینده کسب و کار خود تعیین کنید. مطمئن شوید که در بیزینس پلن داخلی خود یک مجموعه واضح از اهداف برای همه افرادی که به آن دسترسی دارند، تعریف کرده باشید. این کار باعث می شود برای همه پرسنل یک چراغ راهنمای روشن بنمایش بگذارید و آنان را بهتر هدایت نمایید .
بر خلاف بیانیه گسترده ماموریت ، اهداف شما باید کوتاه مدت تر و بسیار بیشتر شامل جزئیات وخاص باشند. بطور مثال یک هدف درآمد واقعی و یک تاریخ معقول برای رسیدن به آن انتخاب کنید. سپس بررسی کنید که همه کارکنان برای مدیریت برای رسیدن به این هدف چه کاری را باید انجام دهند. به آنها مجموعه ای از اهداف بدهید که همه آنها قادر به درک و کار برای رسیدن به آن اهداف باشند. طبیعتاً، این اهداف باید با مأموریت و چشم انداز هماهنگی کامل داشته باشند تا بیزینس پلن ساختاری معنادار به فرهنگ شرکت بدهد.
استراتژی ها
استراتژی ها فعایتهایی کلی هستند که مدیریت باید برای رسیدن به اهداف از آنها استفاده کند. باید مطمئن شوید که این موارد به وضوح بیان شده اند، آنها از نظر دامنه می توانند بسیار گسترده باشند. استراتژی پلی است بین اهداف و اقدامات عملی که باید انجام شوند.
بعنوان نمونه میتوان به بررسیهای فصلی یا ماهانه دقیق و اندازهگیریهای بهتر معیارهای خاص برای رسیدن به اهداف خاص فکر شود . ممکن است پرسنل تولید روی اصلاح فرآیند کنترل کیفیت در تمام مراحل تولید نیاز داشته باشند .
برنامه های اقدام
برنامه های اقدام ( تاکتیکها )بخشی از یک بیزینس پلن داخلی محسوب میشوند. معمولاً برنامه اقدام برای گره زدن یک فعالیت خاص از یک استراتژی با مجموعه اهداف بکار گرفته می شوند. تاکتیک میتواند به معنای ایجاد یک محصول جدید یا یک برنامه بازاریابی مدرن تر باشد. همچنین می تواند فرآیند توسعه یا سرمایه گذاری در سیستم های جدید باشد. این چیزی است که شاید شما بخواهید بطور سالانه و با ضرب الاجل های دقیق برنامه ریزی کنید.
پایداری
قبل از اتمام تدوین بیزینس پلن داخلی خود، دو سوال مهم وجود دارد که باید پاسخ آنرا بدانید. آیا شرکت شما قادر به انجام کارهایی که در نظر گرفته اید هست؟ با توجه به تعداد زیاد اهداف و استراتژی ها آیا تاکتیکها برای همه واضح و قابل اجرا هستند ؟ اگر چنین نباشد بهتر است برنامه را تعدیل نمایید . هیچ ایرادی برای اصلاح و تعدیل برنامه وجود ندارد
دیدگاهتان را بنویسید