آب معدنی آبی است که از نظر میزان مواد معدنی و نوع مواد معدنی و گاز و همچنین درجه حرارت با آب معمولی تفاوت دارد.
در ترکیبات آب معدنی مقادیری از مواد و عناصر معدنی وجود دارد که در آب معمولی موجود نیستند. این مواد شامل نمک های ید، ترکیبات آرسنیک، ترکیبات گوگرد دار، مواد رادیواکتیو و غیره می باشند. ترکیبات آب های معدنی در جاهای مختلف باهم متفاوت است و این اختلاف به علت ترکیبات قشر زمین در نقاط مختلف است. آب های معدنی علاوه بر چشمه های طبیعی از چشمه های مصنوعی هم به دست می آیند. معمولا آب های معدنی خالص و طبیعی را مستقیما از چشمه ها داخل بطری های نیم لیتری و یا بزرگتر پر کرده و آنرا برای مصرف به بازار عرضه می کنند. انواع آب معدنی با توجه به سرچشمه های آب معدنی متفاوت هستند.
تاریخچه
اولین کارخانه آب بسته بندی ایران بنام آمولو در سال 1350 با استفاده از آب خروجی از چشمه آب معدنی پرسم واقع در دامنه رشته کوههای البرز تاسیس گردید، که محصولات خود را در بطری های شیشه ای به بازار عرضه نمود . وجود املاح در مقادیر بالا از ویژگی های منحصر بفرد این چشمه بشمار می رفت . با توجه به اینکه تولیدات این کارخانه ظرفیت کمی برای تولید داشت ، لذا میتوان از شرکت آبهای معدنی دماوند که در سال 1356 تاسیس گردید را بعنوان اولین تولید کننده آب معدنی بسته بندی در مقیاس صنعتی و برخوردار از تکنولوژی روز دنیا نام برد .
دسترسی به بازار
مشتری نهایی آب معدنی مردم بصورت عام هستند . ولی بازار هدف علاوه بر امکان صادرات ، کافی شاپها ، رستورانها، فست فود ها ، هتل ها ، مراکز جهانگردی ، ایرلاینها ، مراکز تفریحی اعم از پارک ،سینما ،تئاتر ، موزه ، باشگاهها ، سوپر مارکت ها ، مغازه ها و استادیوم های ورزشی میباشند.
روش تولید
بسته بندی آب معدنی از دو خط تولید تشکیل شده که در انتها با هم ادغام می شوند :
آماده سازی و سالم سازی آب معدنی جهت پرکردن
آماده سازی ظروف از پریفورم به ظرفیت های مختلف
پر کردن ظروف – درب بستن – – برچسب زدن – تاریخ زدن – شیرینک کردن در بسته های مورد نظر
مرحله یک
آماده سازی آب معدنی قبل از پر کردن ظروف شامل مراحل ذیل می گردد :
انتقال آب از چشمه یا منابع زیر زمینی . اینکار بایستی کاملا بهداشتی صورت گرفته و از ایجاد هر گونه آلودگی در مسیر در آب جلوگیری شود .
بر اساس گزارش حوزه بهداشت و درمان در درجه بندی واحدهای تولیدی آب معدنی بر اساس مقررات بهداشتی از تعداد کل 95 واحد تولیدکننده ، 19 واحد در سطح عالی، 32 واحد در سطح خوب، 33 واحد در سطح متوسط و 11 واحد در سطح ضعیف قرار دارند
بزرگترین تولید کننده آب معدنی در ایران ، آب معدنی دماوند میباشد که در حدود 40% از بازار در اختیار او می باشد.
حجم بازار آب معدنی درایران سالانه بین 800 میلیون تا یک میلیارد لیتر میباشد . وسرانه مصرف هر فرد 12 لیتر که این میزان در کشورهای همسایه مثل ترکیه 100 لیتر می باشد.قیمت این کالا در مقایسه با آنها نیز بسیار پایین است .
بررسی وضعیت رقابت
ورود به بازار آب معدنی به علت کمبود آب هم اکنون مشکل میباشد و گرفتن مجوز بسیار سخت است . ولی چنانچه این مرحله با خرید مجوز از دیگران حل شود ، رقبا محدودیتی ایجاد نمی کنند . مشتری قدرت جایگزینی بالایی دارد و به راحتی میتواند از یک برند دیگر خریداری کند .
بازاریابی
برخی از روشهای بازاریابی آب معدنی:
بازاریابی اینترنتی: در این روش، شما میتوانید با استفاده از تبلیغات در شبکههای اجتماعی، تبلیغات در موتورهای جستجو، تبلیغات در وبسایتهای مرتبط و غیره بازاریابی کنید.
توزیع نمونههای رایگان: توزیع نمونههای رایگان آب معدنی در نمایشگاهها، رویدادها و غیره، کمک میکند تا برند خود را به مخاطبان جدید معرفی کنید.
بازاریابی محیطی: شما میتوانید در این روش با ارائه اطلاعات در مورد مزایای استفاده از آب معدنی، در محیطهایی مانند پارکها، بازارچهها و غیره، مشتریان جدید جذب کنید.
همکاری با افراد مشهور و صفحات معتبر در شبکه ها
بعضی از استراتژی های بازاریابی آب معدنی عبارتند از:
تمرکز بر تفاوت ها
بازاریابی اجتماعی: با تاکید بر پایداری و محیط زیست
بازاریابی توصیه شده توسط مشتریان قبلی
لیست دستگاهها و تجهیزات و تاسیسات ضروری ( لیست قطعات موجود در دستگاه بازیافت پت)
دستگاه تری بلوک
بادکن
دستگاه UV
دستگاه فیلتراسیون
جت پرینتر
برچسب زن
دستگاه شرینک
مراحل اجرایی
اولین قدم برای تصمیم گیری برای اجرای یک فعالیت اقتصادی تهیه طرح توجیهی است ، طرح توجیهی با هدف امکان سنجی از لحاظ توانایی فنی و برآوردهای مالی و اقتصادی انجام میشود .
برای اجرای طرح برای اینکه بالاترین سود آوری را داشته باشد مدل بیزینس انتخاب می شود. در مدل بیزینس راههای مختلف ارائه خدمت و محصول و کسب درآمد تعیین میگردد .
در انتها قبل از اجرا، بیزینس پلن نوشته میشود . در این مرحله با جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا ، رقابت ، وضعیت محصول در بازار ، مجموعه عوامل موثر بر کسب و کار ، اندازه بازار و ……. فرصتها و تهدیدات بررسی و با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان و اهداف آن مجموعه اقدامات لازم با زمان بندی های مشخص تعیین میگردد . در این مرحله شاخص های زمانی ، مالی و سایر سنجه ها برای نمایش مقدار پیشرفت تا رسیدن به اهداف، تعریف میگردد . بعلاوه برای هر پیش فرضی مقدار ریسک و جایگزین اقدام لازم نیز گفته میشود. تدوین بیزینس پلن
مراجع خرید دستگاهها ، ابزارآلات و مواد اولیه این صنعت