تمشک، میوه ای است از جنس Rubus (خانواده Rosaceae). که یک محصول مهم اقتصادی در بسیاری از بخشهای شمال اروپا ، ایالات متحده و کانادا محسوب میشود . میوه های تمشک حاوی آهن، ویتامین C و آنتی اکسیدان هستند و معمولاً به صورت تازه و اغلب با خامه یا بستنی به عنوان دسر میوه صرف می شوند. مرباها و ژله ها تمشک پرطرفدار هستند و از آن معمولاً به عنوان مواد شیرینی پزی و طعم دهنده استفاده می شود.
از لحاظ فیزیولوژی تمشک گیاهی است ساقه دار که میتواند تا 25 سال عمر کند . هر ساقه معمولا دو سال عمر می کند . با توجه به نوع تمشک ساقه ها خاردار و یا بدون خار هستند و بعضی از آنها فقط سال دوم میوه می دهند . ساقه ها اغلب به بیش از 1.8 متر طول میرسند، بسته به گونه یا رقم، برگهای مرکب با سه یا چند برگچه دندانهدار دارند. سطح زیرین برگ مشخصاً به رنگ سفید تا خاکستری و اغلب کرکدار هستند. گلهای سفید تا صورتی پنج گلبرگ دارند و میوه های آبدار قرمز، بنفش یا سیاه (به ندرت نارنجی، کهربایی یا زرد کم رنگ) تولید می کنند. هسته میوه بر خلاف شاه توت هنگام چیدن روی گیاه باقی می ماند. اگرچه آنها معمولاً “توت” نامیده می شوند، میوه از نظر فنی مجموعه ای از دروپلت ها (دروپه های کوچک) است که هر کدام حاوی یک دانه است.
بازار
تمشک یک میوه شیرین و اسیدی است که در بسیاری از مناطق جهان، به خصوص در آسیا و خاورمیانه کشت میشود. این میوه خوشمزه علاوه بر تازه خوری ، مواد اولیه خیلی از محصولات در صنایع تبدیلی محسوب می شود . برخی از صنایع تبدیلی تمشک عبارتند از :
تهیه آب تمشک: آب تمشک یک نوشیدنی سنتی و محبوب در بسیاری از مناطق جهان است. برای تهیه آن، تمشکها را با آب مخلوط کرده و سپس آب آنرا با شکر یا عسل مخلوط کرده و در بازار عرضه می کنند.
تهیه مربا و ترشی تمشک: تمشکها میتوانند برای تهیه مربا و ترشی استفاده شوند.
تولید روغن تمشک: روغن تمشک از تخم تمشک تولید میشود. برای تولید روغن، تخم تمشکها را خرد کرده و سپس با دستگاه روغن کشی ، روغن از آن استحصال میکنند. روغن تمشک، معمولاً در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده میشود
روش تولید
تکثیر تمشک به چند روش ممکن است انجام شود:
تکثیر تمشک از طریق بذر: در این روش، بذرهای تمشک در پاییز یا بهار در خاک کاشته میشوند و پس از چند هفته، جوانههای جدیدی برای رشد و تکثیر میوهها پدید میآید.
تکثیر تمشک از طریق انتقال نوکهای ریشه: در این روش، نوکهای ریشه را از پایههای ریشهای گیاهان بالغ جدا کرده و آنرا در جای دیگر می کارند .
تکثیر تمشک از طریق قلمهگیری: در این روش، یک بخشی از گیاه بالغ را به همراه یک قسمت از ریشه آن جدا کرده و در خاک جدید می کارند تا رشد کند.
تکثیر تمشک از طریق پیوند: در این روش، یک بخشی از گیاه تمشک را با ریشه یک گیاه دیگر پیوند میدهند. این روش برای تولید گونههای هیبرید تمشک استفاده میشود.
در عمل، معمولا تکثیر تمشک از طریق انتقال نوکهای ریشه و قلمهگیری انجام میشود
عملکرد
راندمان تولید میوه تمشک به شدت وابسته به شرایط محیطی و عواملی مانند نوع گونه، شرایط آب و هوایی، خاک و میزان مراقبتهای فردی میباشد.
بعضی از ارقام تمشک میتوانند در سال حدود ۴-۵ کیلوگرم میوه تولید کنند، در حالی که بعضی ارقام دیگر ممکن است فقط ۱-۲ کیلوگرم میوه تولید کنند. بنابر این راندمان تولید را بر اساس مشخصات محل محاسبه کرد.
بازاریابی
بازاریابی تمشک به عنوان یک محصول کشاورزی، میتواند به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم انجام شود. در زیر به برخی از روشهای بازاریابی تمشک اشاره میشود:
بازاریابی مستقیم: در این روش، تمشکهای تولیدی مستقیماً به مصرفکنندگان و خردهفروشان فروخته میشوند. برای این منظور، میتوان به کمک ابزارهایی مانند رسانههای اجتماعی و وبسایتهای مخصوص بازاریابی، تبلیغات کرد. همچنین، برگزاری نمایشگاهها و رویدادهایی نیز میتواند به بازاریابی تمشک کمک کند.
بازاریابی غیرمستقیم: در این روش، تمشکها به شرکتهای فرآوری و صنایع غذایی فروخته میشوند و سپس این شرکتها آنها را به صورت محصولاتی مانند کمپوت، آبمیوه، ژله و… بازاریابی میکنند. برای بازاریابی غیرمستقیم، میتوان به کمک نمایشگاهها و رویدادهایی که صنایع غذایی شرکت میکنند، نمایشگاههای محصولات کشاورزی و همچنین تبلیغات در رسانههای اجتماعی و وبسایتهای مخصوص بازاریابی، تبلیغات کرد.
بازاریابی خلاقانه: ممکن است برای بازاریابی تمشک از روشهای خلاقانهتری مانند طراحی بستهبندی جذاب، ایجاد برند مخصوص تمشک و یا استفاده از روشهای تبلیغاتی متفاوت مانند تبلیغات شعری یا طنز، استفاده شود
تمشک یکی از محصولات محبوب در بسیاری از مناطق جهان است، و بازاریابی آن میتواند به عنوان یک فرآیند چالشبرانگیز باشد. در ادامه چند راهکار مهم برای بازاریابی تمشک معرفی می شود :
1- شناسایی نیازها و مسائل مشتریان: برای بازاریابی موفق تمشک، اولین قدم باید شناسایی نیازها و مسائل مشتریان باشد. برای این کار میتوانید با برگزاری نظرسنجیها و مصاحبه با مشتریان فعلی و هدف خود به اطلاعات بیشتری در این زمینه دست پیدا کنید.
2- تبیین مزایای محصول: برای جذب مشتریان به خرید تمشک، باید مزایای این محصول را به آنان نشان دهید. برای این کار میتوانید از تبلیغات و مطالب تبلیغاتی اینترنتی، تبلیغات با کاتالوگ، ویدئوهای آموزشی و ابزارهای دیگر استفاده شود.
3- ترویج و ایجاد راحتی برای خرید: برای تسهیل در خرید و افزایش تعداد مشتریان، باید راههایی را فراهم کنید تا مشتریان به راحتی بتوانند تمشک را خریداری کنند. برای مثال، ایجاد فروشگاه آنلاین و راههایی برای پرداخت آسان مانند پرداخت اینترنتی، کارتهای اعتباری، پرداخت از طریق موبایل و… بهترین راهکارهای این دسته هستند.
4- استفاده از شبکههای اجتماعی: شبکههای اجتماعی امروزه یکی از قویترین ابزارهای تبلیغ برای هر محصول میباشند
لیست دستگاهها و تجهیزات و تاسیسات ضروری
تراکتور
سیستم آبیاری
دستگاه برداشت
قیچی هرس
کود پاش
داربست
توری
یخچال
سم پاش
وسایل بسته بندی
مراحل اجرایی
اولین قدم برای تصمیم گیری برای اجرای یک فعالیت اقتصادی تهیه طرح توجیهی است ، طرح توجیهی با هدف امکان سنجی از لحاظ توانایی فنی و برآوردهای مالی و اقتصادی انجام میشود .
برای اجرای طرح برای اینکه بالاترین سود آوری را داشته باشد مدل بیزینس انتخاب می شود. در مدل بیزینس راههای مختلف ارائه خدمت و محصول و کسب درآمد تعیین میگردد .
در انتها قبل از اجرا، بیزینس پلن نوشته میشود . در این مرحله با جمع آوری اطلاعات در مورد رقبا ، رقابت ، وضعیت محصول در بازار ، مجموعه عوامل موثر بر کسب و کار ، اندازه بازار و ……. فرصتها و تهدیدات بررسی و با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان و اهداف آن مجموعه اقدامات لازم با زمان بندی های مشخص تعیین میگردد . در این مرحله شاخص های زمانی ، مالی و سایر سنجه ها برای نمایش مقدار پیشرفت تا رسیدن به اهداف، تعریف میگردد . بعلاوه برای هر پیش فرضی مقدار ریسک و جایگزین اقدام لازم نیز گفته میشود. تدوین بیزینس پلن
مراجع خرید دستگاهها ، ابزارآلات و مواد اولیه این صنعت